уторак, јул 03, 2007

Rafting na Vrbasu

Zadnjih dana kako zbog obaveza, kako zbog ogromne vrućine nikako da se uhvatim da napišem nešto. Par puta sam krenuo međutim ništa da mi zanimljivo padne na pamet, i onda odjednom gledajući Vrbas sjetim se da bi mogao nešto napisati o najvećem biseru ovog grada. Vrbas je definitivno najljepši simbol Banja Luke i neprocjenjivo blago. Ne neki način unikatan pogotovo zato što do sada nisam vidio niti jedan grad sa sličnom gradskom rijekom.
Ono što Vrbas posebno izdvaja jesu Kanjoni kroz koje prolazi neposredno pred ulazak u Banjaluku koji vam jednostavno oduzimaju dah pogotovo ako se spuštate čamcem. Međutim što zbog rata, što zbog nedostatka novca i inicijative dugo godina se ništa nije preduzimalo na afirmaciji vrbasa kao centra za riječne sportove kao što rafting, pecanje,kajak-kanu, kanjonig....
Osnivanjem rafting kluba "KANJON" stvari polako počinju da se kreću prema bolje. I tako 2003 godine klub organizuje prvu ekološku "Eko Regatu 2003" koja je bila veoma uspješna i koja je ostavila veliki odjek u javnosti. Regata postaje tradicionalna i odražava se svake godine gdje učešće uzima veliki broj ljudi iz naše zemlje i iz čitave evrope. Kruna rada Rafting Kluba Kanjon i rijeke Vrbas jeste "Evropsko prvenstvo 2005" u Raftingu.
Spominjati rijeku Vrbas i rafting a da se ne spomene "Ronilački klub Buk" nikako ne bi bilo u redu. Klub koji ima tradiciju preko 30 godina i koji je ostvarivao zapažene rezultate još u bivšoj Jugoslaviji. Svake godine se sve više razvijaju i šire tako da sada imaju preko 150 članova. Važno je napomenuti da klub svake godine organizuje obuke za ronioce,tako da svako zaintresovan može da se prijavi i stekne jedno neponovljivo iskustvo. Isto tako klub je član S.E.A.R.S. Foundation - za podvodno deminiranje, uklanjenje minsko-ekplozivnih sredstava iz rijeka i ostalih vodenih resursa. Naravno pored ronjenja klub se aktivno bavi i raftingom pogotovo zadnjih godina.

(slike preuzete za sajtova klubova "kanjon" i "buk")


Koliko Vrbas dobija na značaju u Banjaluci govori činjenica da će se ove godine na Vrbasu održati "Euro Cup Banjaluka - Vrbas 2007" i to 21. i 22. jula 2007.!
Ukoliko se do sada niste spuštali čamcima niz Vrbas kroz Kanjon Vrbasa , a imate želju ove godine bi to trebali definitivno učiniti. Uvijek se možete javiti jednom od ova dva kluba!

Нема коментара: