петак, новембар 16, 2007

Banjoj Luci nagrada za promociju prava nacionalnih manjina

Upravo čitam još jednu lijepu vijest za Banjaluku, a to je da će Grad 20. novembra dobiti nagradu za promociju prava nacionalnih manjina koju dodjeljuje Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Strazburu. Super vijest pogotovo što se radi o nacionalnim manjinama sa kojima Gradska uprava ima odlične odnose i saradnju zašto je i ovo potvrda. Prenosim vam obavještenje od gradske uprave:
"Na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Strazburu, gradonačelniku Dragoljubu Davidoviću biće uručeno ovo priznanje za postignute rezultate ostvarene u organizovanju svih vidova saradnje i promociji prava nacionalnih manjina u gradu Banjoj Luci, saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću u Administrativnoj službi Grada Banja Luka.
Naime, Banja Luka je konkurisala projektom “Odnos Grada prema nacionalnim manjinama sa fokusom na socijalnom uključivanju Roma”, koji podrazumijeva poboljšanje obrazovnih uslova, poboljšanje uslova za odvijavnje kulturnih i sportskih aktivnosti, te uslova stanovanja.
“Ovo značajno priznanje Gradu biće podstrek za dalju saradnju i podršku svim nacionalim manjinama koji su u Banjoj Luci organizovani putem Saveza nacionalnih manjina Grada, ističe se u saopštenju.
Prema riječima načelnice Odjeljenja za društvene djelatnosti, Ljiljane Radovanović, Grad je dodijelio i sanirao prostor za Klub nacionalnih manjina, u kojem već više od tri godine djeluje 11 nacionalnih manjina. Ove godine, nakon saniranja, stavljen je u funkciju prostor za potrebe Udruženja Roma “Veseli brijeg” Banja Luka u istoimenom naselju. Redovno su planirana i sredstva u Budžetu Grada za finansijsku podršku u realizaciji planova udruženja nacionalih manjina, a sve sa ciljem da svaka nacionalna manjina radi na očuvanju svoje kulture, tradicije i običaja, te prezentovanjem istih obogaćuje kulturne sadržaje grada,“ rekla je načelnica Radovanović. Ona je dodala da su u proteklom vremenu, svojim kulturnim aktivnostima, nacionalne manjine, upotpunile kulturni mozaik grada Banja Luka i uspostavile mostove saradnje između Banje Luke i država njihovog porijekla. Takođe, Banja Luka je jedina lokalna zajednica u BiH, koja ima poseban Odsjek koji se bavi pitanjima nacionalnih manjina."

Na ovu priču moram i da se nadovežem na informaciju vezano za izgradnju Jevrejskog kulturnog centra i Sinagoge u Banjaluci.
Grad Banjaluka je dodijelio 5000 kvadratnih metara zemljišta udruženju Jevreja opštine Banjaluka za izgradnju kulturnog centra i Sinagoge. Lokacije je odmah uz
vrbas pored mosta Venecija. Tačan početak gradnje se još uvijek ne zna,ali trebalo bi da radovi počnu naredne
godine. Inače za one koji ne znaju u banjaluci su do II Svjetskog Rata postojale četiri Sinagoge i Jevrejski kulturni centar. Nešto je u ratu uništeno dok je ostalo nacionalizovano i oduzeto. U Jevrejskoj opštini Banjaluka smatraju da je gradnja jedne sinagoge samo početak u rješavanju problema povrata imovine jevreja. Jevrejska opština je formirana daleke 1848. godine, a pred II svjetski rat je brojala između 800 i 1.000 jevreja. Danas ta brojka ne prelazi stotinu, kaže predsjednik banjalučke jevrejske opštine Cadik Danon.
O značaju izgradnje kulturnog centra i sinagoge izjavu je dao i Jakob Finci
„Mislim da će se stvoriti mogućnost da se bogata jevrejska kulturna tradicija pokaže svim građanima, i Banjaluke i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u punom svom sjaju. Mislim da ima šta da se pokaže, kako kultura koju su Jevreji donijeli sa sobom dolazeći u ove krajeve prije gotovo 500 godina, tako i kultura koja se ovdje stvarala u proteklih 500 godina.“

Нема коментара: