четвртак, март 29, 2007

Banjalučki Bazeni...

Eto prije nekoliko dana čitam kako je Administrativna služba Grada Banja Luka raspisala tender za izvođenje radova na rekonstrukciji "Incelovog" bazena. Na prvi pogled zvuči odlično ali već na početku sam se razočarao kada sam vidio da će se rekonstrukcija bazena vršiti u dvije faze tj. da će prva faza biti realizovana ove (2007) godine, a druga faza sledeće godine! Prva faza podrazumijeva građevinske radove (konstrukcija i gruba instalacija) i trebalo bi da se okonča ove godine. U budžetu grada izdvojeno je 5 miliona maraka u ovoj godini dok će ostatak (nije navedeno koliko) izdvojiti u budžetu za sledeću godinu.
U drugoj fazi, koja bi trebalo da bude realizovana tokom naredne godine, planirani su zanatski i instalaterski radovi.
Idejno rješenje za bazen uradilo je preduzeće „ARS studio“ i biće izgrađen po svim međunarodnim olimpijskim standardima.

Idejnim rješenjem je predviđeno da "Incelov" bazen u potpunosti bude zatvoren. U objekat će se ulaziti na kontrolni ulaz, poslije kojeg slijede svlačionice, tuševi i ulazni prostor u bazen. Gledaoci će iz kontrolnog ulaza prolaziti do tribina. Gornji dio tribina biće fiksiran, a donji, zbog održavanja različitih manifestacija, pokretan. Dio bazena biće zatvoren velikim pokretnim staklima, pa će kupači u ljetnom periodu moći da izlaze na plato ispred objekta i sunčaju se. U prizemlju olimpijskog bazena predviđeni su bazensko korito, agregati, filteri i ostala tehnička oprema, dok je na prvom nivou planirana recepcija, ulazni hol u bazen, sanitarni čvor, tuševi, svlačionice, te prostor za kretanje gledalaca i prilaz bazenu. Na gornjoj etaži predviđene su tribine sa 150 mjesta, ugostiteljski objekat, kao i novinarske prostorije.
S obzirom da Banja Luku muku muči sa bazenima već više godina mislim da se ovaj projekt trebao realizovati u potpunosti u ovoj godini.
Trenutno u Banja Luci postoji samo jedan zatvoreni bazen "Šeher" koji se nalazi u Srpskim Toplicama (nekada Šeher) i koji je blago rečeno zapušten. Tuševi ponekad, ali samo ponekad rade, WC je u katastrofalnom stanju, nema baš ležaljki i isto tako svaki dan ujutro i poslijepodne (negdje od 17.00-21.00) 95% površine bazena zauzmu plivački klubovi tako da je skoro nemoguće da se kupate....!
Ipak nije sve tako crno jer je prije sedmicu dvije zvanično završena (opet na žalost) prva faza AKVA Parka - AQUANA . Kažem na žalost jer je najavljivano nešto spektakularno, tipa olimpijski bazeni, zatvoreni bazeni.... i još mnogo sadržaja što kada se pogleda uopšte nije tako. Prvi utisak koji dobijete kada pogledate Akva Park je da je to prostor sa puno fontana i kafana :), ali nećemo suditi dok ne vidimo kako će biti na ljeto. Isto tako nešto što će odbijati dosta potencijalnih korisnika je cijena ulaznica koja će prema najaviti biti 7 KM za jedan dan (ranije najavljivano 6 KM).

U početku je obećavano da će otvoreni bazeni biti urađeni još 2006 a onda sledeće godine i zatvoreni, međutim tek ove godine je završena prva faza a kako je najavljeno zatvoreni bazen će biti izgrađen za PET (5) godina što je nevjerovatno.
Evo zvanične izjave:
Tehničkim prijemom je, praktično, završena prva faza izgradnje akvaparka, a za pet godina planirano je da u okviru "Akvane" počne izgradnja i zatvorenog bazena. Tim iz Austrije, koji je bio zadužen za projekat, kaže da je kompleks osmišljen tako da u narednom periodu u njemu mogi biti dograđeni i razni drugi, prateći sadržaji.
"Nastojali smo da napravimo moderan kompleks, ali da to ipak pre svega bude park sa bazenima. Prostor od četiri hektara može da primi oko 3000 ljudi kojima će na raspolaganju biti tri otvorena bazena, restorani, picerija, barovi i tereni za rekreaciju", rekao je arhitekta Karl Emilio Pirhe.
"Akvana" će zvanično početi sa radom čim bude otvorena sezona kupanja, a direktorka Vanja Spremo rekla je da će do tada imati dovoljno vremena da sve to bude kompletno osposobljeno za upotrebu.
Restorani i jedan bar biće otvoreni tokom cijele godine, a u sezoni će raditi još dva bara na otvorenom. Inače, u izgradnju "Akvane" uloženo je pet miliona evra.

Zaključak je da je dobro što se u ovom gradu nešto počinje raditi,ali opet je žalosno što se i dalje radi na "balkanski način".
Ujedno ono što me je inspirisalo da napišem ovaj post je to što sam baš prije nekoliko dana na Discovery Channel-u gledao emisiju (Mega Builders) kako se u Alžiru gradi ogromna termoelektrana (najveća u Alžiru) i da je po ugovoru rok izgradnje godinu dana, a onda vidim ovde kod nas kako se obični bazen gradi od dvije do pet godina. Pomalo tužno...
*** Banja Luka Swimming pool :) ***