среда, децембар 31, 2008

Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Banja Luke Dragoljubom Davidovićem

U toku ove godine realizovano je mnogo projekata i, generalno govoreći, rađeno je planski.

Nekoliko velikih investicija, zbog određenih problema, prolongirano je za narednu godinu. To je most kod "Incela", olimpijski bazen, pasarela, prva faza novog groblja u Vrbanji, Ulica Ilije Garašanina, put Krčmarice - Delibašino Selo i drugi projekti, koje ćemo nastaviti da radimo u narednoj godini, rekao je u intervjuu za "Fokus" gradonačelnik, Dragoljub Davidović. On je govorio i o drugim važnim projektima, koji će se realizovati u narednoj godini.

BLB: Budžet za 2009. godinu jeste 184 miliona. U koju oblast će se najviše ulagati?

DAVIDOVIĆ: Već osam godina zaredom budžet usvajamo prije Nove godine i konstantno je u porastu. Pored budžeta, usvojen je i Program komunalne potrošnje te Program uređenja građevinskog zemljišta. Bilo je primjedbi da u tu oblast ne bi trebalo usmjeravati toliko novca, ali nisu ušli u suštinu korisnosti ovih programa. Nijedan projekat ne možemo da ostvarimo ako prethodno ne riješimo pitanje zemljišta. Imamo uslove da od početka godine normalno počnemo s poslom.

BLB: Koji su projekti od prioritetnog značaja za narednu godinu? Kako napreduje realizacija Strategije razvoja grada do 2015. godine?

DAVIDOVIĆ: Prije usvajanja, Nacrt budžeta poslat je na javnu raspravu, da građani kažu šta je najpotrebnije. Kad sumirate javnu raspravu, uglavnom je dominantno pitanje infrastrukture, vodosnabdijevanja, putne mreže, javne rasvjete i grijanja u urbanom dijelu grada. Zbog toga smo se opredijelili da ulažemo u ove oblasti, iako su bitna i ulaganja u kulturu, školstvo, zdravstvo i sport. Dokument Strategija razvoja grada zaživio je u ovoj godini, tako da smo za narednu, kao prioritetne projekte, uzeli i neke koje predviđa ovaj dokument.

BLB: Koliko se napredovalo s realizacijom postavljanja kolektora? Šta je s prečišćivačem u Vrbanji, zasad jedinim?

DAVIDOVIĆ: Kad je u pitanju prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, taj sistem nemamo riješen u potpunosti. Imamo samo dio kolektorske mreže, koja u gradu služi za prikupljanje otpadnih voda. Moramo nastaviti sa izgradnjom kolektora, jer ima dijelova grada koji nemaju kolektorsku mrežu.

Tu se radi o velikim investicijama i u narednom periodu sigurno ćemo nastaviti da sistemski rješavamo ova pitanja.

BLB: Da li ste zadovoljni stanjem u turizmu na području grada? Da li je u toj oblasti moglo da se učini više?

DAVIDOVIĆ: Nisam zadovoljan, a ima više razloga. Cilj je bio vratiti turizam u Banju Luku, da to postane jedna ozbiljna privredna grana, od koje bi građani i grad imali korist. Tu se mora ostvariti mnogo pretpostavki i urađeno je nešto od tih poslova, a moglo je da se uradi i više. Naši potencijali su Vrbas, Kastel, kulturno-istorijski spomenici, seoski turizam, sportske i druge manifestacije, koje će afirmisati grad. Mi smo tranzitno područje, kroz koje prolazi mnogo ljudi. Smatram da imamo mnogo posla u tom pogledu i potrebno je više raditi na tome, jer još uvijek nismo postigli cilj.

.
BLB: Grad je posljednjih godina mnogo izdvojio za razvoj putne mreže u selima. U kojem smjeru će se nastaviti s ulaganjima u ruralna područja?

DAVIDOVIĆ: Opredijelili smo se da više sredstava moramo izdvojiti za razvoj seoskog područja. Prioriteti su bili izgradnja puteva, vodosnabdijevanja i struja. Danas je bolja situacija, ali to još uvijek nije dovoljno i potrebno je raditi, posebno na vodosnabdijevanju. Ove godine prihvaćena su tri projekta za vodosnabdijevanje. Crno vrelo, s opštinom Prijedor, i Banjica, s opštinom Ribnik, trebalo bi da budu gotovi do 2010. godine, a projekat "Gašića vrelo" snabdijeva kanjon Vrbasa, i tim projektima biće snabdjeveno oko 95 odsto seoskog područja pitkom vodom. Usvojeni su i projekti o razvoju kanjona Vrbas, odnosno platoa Manjače. Želimo da popravimo nesklad na tim područjima.

BLB: Istekao je rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Da li ste zadovoljni odzivom i kako u narednom periodu planirate da rješavate taj problem?

DAVIDOVIĆ: Zaprimili smo u ovoj godini 5.500 predmeta, a nismo izdali više od 250 građevinskih dozvola. Broj urbanističkih saglasnosti je veći, ali one ne znače legalno izgrađen objekat. Nisam zadovoljan rezultatima. Tražili smo preko Ministarstva lokalne uprave i samouprave produžetak roka i dobili smo odgovor da ne mogu prihvatiti naš zahtjev, jer će postojeći novi zakon o uređenju prostora dati mogućnost legalizacije, a taj zakon još nije donesen i povučen je iz skupštinske procedure. Po mom mišljenju, mora se uraditi novi tekst zakona. Do tada, rješavaćemo kako koji predmet pristiže. Svaki vlasnik objekta ima pravo da traži legalizaciju, ali po uslovima koji se nude sada.

BLB: Kako komentarišete ideju da se mjesne zajednice formiraju u opštine? Da li bi to uticalo na efikasniji rad?

DAVIDOVIĆ: U prethodnom sistemu imali smo tako nešto. Nisu bile opštine, ali su bili pravni subjekti. Sada su ustavna i pravna rješenja takva da su mjesne zajednice najneposredniji i najniži dio lokalne samouprave. Ljudi ponekad pokreću pitanje da li bi trebalo da bude više opština umjesto mjesnih zajednica. To je krupno pitanje, da bi se paušalno moglo reći da li bi trebalo ili ne, kao i političko pitanje. U BiH ima više gradova koji imaju ovakav sastav, pa neka se obrati pažnja na to kako oni funkcionišu. Za sada je ovako bolje i efikasnije.

BLB: Šta možete da poručite i poželite građanima u narednoj godini?

DAVIDOVIĆ: Svi najavljuju tešku iduću godinu. Ne sumnjam da će biti refleksija te krize i na naš prostor. Međutim, nisam za pristup da se svi uplašimo i blokiramo tako da ne možemo ništa da uradimo. Banja Luka će nastaviti kontinuitet u razvoju, možda u sporijem tempu, ali nema stajanja. Pored svega, imamo razloga za optimizam. Imamo i političku i ekonomsku stabilnost na jednom višem nivou, nego što je bio slučaj ranije. Čestitam predstojeće praznike i mnogo sreće u 2009. godini.


Tekst je u potpunosti preuzet od dnevnih novina Fokus.


I za kraj želim svima sretnu Novu 2009 godinu...

Нема коментара: