понедељак, септембар 24, 2007

Budžet grada, biti ili ne biti

Gradska skupština je na sjednici održanoj 20. septembra donijela jednoglasnu odluku o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine.Za prvih šest mjeseci tekuće godine ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 66.851.276 KM ili 46 odsto u odnosu na ukupan godišnji plan za 2007. godinu. Ukupni rashodi Budžeta za prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 45.507.559 KM ili 31 odsto u odnosu na plan za cijelu ovu godinu.

Kako se još navodi odbornici su prihvatili i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i držanju životinja na teritoriji grada, te prijedloge odluke o donošenju Regulacionog plana Malta 1. Prihvaćena je i informacija o uslovima i mogućnostima za odvijanje biciklističkog saobraćaja uz zaključak da se obavežu Odjeljenje za prostorno uređenje i Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja predlože koncept mreže biciklističkih komunikacija. Prihvaćene su informacije o izradi urbanističko – arhitektonskog rješenja revitalizacije tvrđave „Kastel“, o nevladinim organizacijama, kao i informacija o prosjačenju i beskućnicima - uz zaključak da se zaduže Centar za socijalni rad i Odjeljenje za društvene djelatnosti da pripreme tekst Protokola o saradnji za prevenciju i borbu protiv prosjačenja djece i drugih vidova ekonomske eksploatacije djece na teritoriji grada, koji bi uz Administrativnu službu i Centar za socijalni rad potpisale sve relevantne institucije, ustanove i udruženja građana. Odbornici su prihvatili i informaciju o izgradnji groblja u Kuljanima i zadužili Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja da intenzivira aktivnosti u vezi sa izgradnjom groblja i da do kraja godine predloži Skupštini grada model upravljanja ovim grobljem. Na ovoj sjednici Skupštine grada usvojen je i Program rada zimske službe za 2007./2008. godinu.

Kao što se vidi sve je u redu čak šta više i bolje nego u redu jer ne stižu potrošiti pare koje dobiju :) Ono što je meni posebno privuklo je upravo to što sam ove godine prateći izgradnju grada i uopšteno realizaciju zacrtanih projekata primjetio da se nigdje ne miče sa mrtve tačke. Definitivno se primjeti razlika u odnosu na prošlu godinu kada je realizovano više kapitalnih projekata i dosta manjih isto tako važnih u odnosu na ovu gdje iskreno mogu reći da manje-više ništa nije realizovano. Svjestan sam da grad ima dosta problema sa upravom za geodetske i imovinsko pravne poslove i rješavanjem imovinskih odnosa,ali opet smatram da se onda ne bi trebalo ulaziti u nove projekte dok sva dokumentacija i svi imovinsko-pravni odnosi ne budu riješeni da bi se izbjegla dosadašnja iskustva. Ostaje nam da vidimo hoće li planirani projekti biti završeni do kraja godine, kao što su popločavanje trotoara od trga Krajine do pozorište, sanacija bulevara cara dušana, završetak omladinskog centra i još mnogo drugih projekata..., a ujedno šaljem poziv gradskoj upravi da promijeni praksu dosadašnjeg načina realizacije projekata koja očigledno ne donosi željene rezultate.

Нема коментара: