уторак, септембар 25, 2007

Propao konkurs za izbor maskote i suvenira Banjaluke

U subotu 22. septembra nakon finalnog izbora Banjaluka nije dobila niti suvenir niti maskotu grada. Razlog je zato što nijedan od pristiglih radova nije zadovoljio kriterijume komisije. Kako se navodi: "Na osnovu pregledanih pristiglih radova Komisija zadužena za izbor je ocijenila da nijedan rad ne ispunjava konkursne uslove", rekao je Stevo Kelečević, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, dodajući da će se u skorijoj budućnosti ponovo sastati stručni timovi koji će razmotriti način na koji će doći do zvaničnog suvenira grada.
Prema mom mišljenju ovakav ishod je u potpunosti očekivan jer nije bilo ni jednog rada za koji bi se moglo reći da se izdvaja i da zaslužuje da bude suvenir ili maskota. Isto tako meni je bilo nelogično da za suvenir i maskotu preovlađuje jazavac i to samo zbog Kočićevog djela "Jazavac pred sudom".Realno je da turisti koji bi kupili suvenir pomislili da je jazavac simbol grada što ni izbliza nije tačno, a i u konkursu je naglašeno koja su to tri osnovna kriterijuma, a to su da rad predstavlja neku od izgrađenih atraktivnosti grada, da ima estetsku vrijednost, te da je ekonomski isplativ i da se po niskim cijenama može masovno proizvoditi
Prema glasovima publike najbolja djela su djelo Dušana Pašića koji se sastoji od dajaka i dvije prizme koje su oslikane fotografijama stare i nove Banje Luke.
i Perice Ivanovića koji je imao motiv "David na raftingu"
Autorima ovih djela će biti isplaćena nagarada od po 1000 KM i ovi radovi će se proizvoditi i prodavati,ali ne kao zvanični suveniri grada. Ako vas zanima kako su izgledali ostali radovi, to možete vidjeti u ovom postu.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Najiskrenije se nadam da se nikad nece ni usvojiti nikakvo rješenje slično predloženim. To ne govori o "stručnosti" komisije ili čega već koja o tom odlučuje, jer od njihovih intelektualnih kapaciteta ne očekujem ništa, nego o katastrofalnom načinu razmišljanja onih koji su konkurisali npr.
jazavac - sa aspekta mlađe populacije; ko je to uopšte pročitao, koliko ih razumije,tek koliko to ima veze sa banjalukom!? Kako strancima objasniti paralelu?
dajak - super, ali oni ga ne mogu promovisati ovdje u našem gradu, našim ljudima i od toga napraviti neku priču ( sjeti se "ljeta na vrbasu"), realno napravi anketu u gospodskoj s pitanjem "šta je dajak?", iznenadićeš se odgovorima, zar ne...
Rješenja ima, ali razmišljati drugačije i nadati se novim ljudima u kulturnom segmentu gradske vlasti

Анониман је рекао...

Kad se hoce,sve se moze!!!
I u cemu je onda problem? Vec 10 godina pratim tu lakrdiju od konkursa za suvenir. Jos niko iz Turisticke organizacije grada nije shvatio da traze suvenir u oblasti primjenjene umjetnosti, tako da u komisiji i nemaju clana tog profila koji bi mogao procijeniti da li se nesto moze ili ne proizvoditi serijski,jeftino... ili o umjetnickoj kvaliteti suvenira-jer se suvenir izucava na Fakultetima primjenjene umjetnosti.
Drugi problem je taj sto neko misli da se za par hiljada maraka profesionalan umjetnik zeli prihvatiti ozbiljnog posla i osmisliti suvenir ili maskotu koju ce kasnije Turisticka organizacija ili grad exploatisati godinama .Taj neki umjetnik ce radije zaraditi novac na drugoj strani i onda ga dati u humanitarne svrhe,npr!