среда, март 19, 2008

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima VRS

Već dugi niz godina u Banjaluci se polemiše o tome gdje bi se trebalo napraviti spomen-obilježje poginulim borcima VRS odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od 1991. do 1996. godine, ko će ga finanasirati, kakvo bi trebalo biti.....!Konačno je i tome došao kraj jer je na konkursu za izradu idejnog rješenja centralnog spomen obilježja odabrano jedno rješenje koje će se graditi. Prije toga je usvojen regulacioni plan i određeno mjesto gdje će ovo spomen-obilježje biti izgrađeno i odluka je pala da bude izgrađeno u centru Banje Luke - na Bulevaru cara Dušana, na prostoru između raskrsnice kod objekta PC „Ekvator“ i tvrđave „Kastel“.Spomen-obilježje će se graditi prema prvonagrađenom idejnom rješenju Maje Milić-Aleksić, Marine Radulj, Vladimira Stanarevića i Darija Pleše. Inače, na javni konkurs pristiglo 28 rješenja, od kojih su nagrađena tri. - Prvonagrađeno idejno rješenje nudi četiri specifične ambijentalne cjeline, među kojima su podzemna spomen-soba, trg, park i spomenik, sve je savršeno povezano sa okolinom. Time su uspostavljene dinamičke smjene različitosti oblikovanih prostora, a kompleks je povezan u jednu cjelinu koja ima prozračnost i vizuelnu atraktivnost. Predviđeno je i postavljanje pet grupacija stubova koji označavaju toliko godina rata. Drugonagrađeno rješenje jeste cjelina koja se uklapa u zelenilo i očuvanje postojećeg prostora, pristup je promišljen i omogućena je dobra komunikacija sa okolnim trotoarima. - Međutim, ovdje je predviđen i prostor sa vodom, što se ne uklapa u spomen-obilježje poginulim borcima, jer je to simbol života.
Treću nagradu dobili su autori koji su predvidjeli da centralni spomenik bude u skladu sa datim platoom, a poseban naglasak je stavljen na postojeću floru.
- Centralni spomenik zauzima dominantno mjesto u centru lokacije i to ga čini posebnim.Za prvo idejno rješenje predviđena je nagrada od 15.000 evra, drugo sedam i treće tri hiljade evra.
Što se tiče finansiranja izgradnje ovog spomen-obilježja Služba grada je za izgradnju centralnog spomen-obilježja iz bužeta izdvojila 175.000 maraka, dok je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske obezbijedilo 200 hiljada maraka. Izgradnja bi trebalo da počne krajem ove 2008. godine!
Kako je nemoguće pronaći prijedloge za ovo spomen-obilježje u elektronskom formatu ja sam otišao u Muzej Savremene Umjetnosti gdje je od 04 do 11 marta bila upriličena izložba svih pristiglih radova i fotografisati iste tako da ćete mi oprositi na kvalitetu fotografija.
Po meni tu je bilo mnogo dobrih radova, poneki možda čak i bolji od ovog što je dobio prvu nagradu,ali to više i nije važno.
Ovde imate nekoliko fotografija rješenja koje je dobilo prvu nagradu dok su ostali na mom Flick nalogu pa ih možete pogledati tamo.

Нема коментара: