петак, октобар 05, 2007

Hotel Palas - Konačno izgradnja

Juče je u Banjaluci konačno predstavljen projekat izgradnje tj. završetka hotela Palas. Kažem konačno, jer banjalučani to čekaju godinama, odnosno decenijama koliko nedovršeni dio Palasa (na slici lijevo) kvari izgled centra grada i čitave Banjaluke. Pitanje rekonstrukcije se proteže već dugo vremena i uvijek je bilo nekih problema: pitanje vlasništva nad zemljištem, problem sa regulacionim planom, problem privatizacije...! Sada je kompanija Zepter Internacional postala većinski vlasnik hotela i odmah su odlučili da realizuju projekat shvatajući da u "ruci imaju zlatnu koku nosilju". Sam hotel Palas se nalazi u strogom centru Banjaluke, a trenutno nema dovoljno smještajnih kapaciteta, pogotovo visoke kategorije. Kada tome dodamo da je Banjaluka poslije rata postala administrativni i finansijski centar, izgradnja hotela viskoke kategorije sa kongresnom dvoranom i pratećim sadržajima ne dovodi u pitanje isplativost projekta. Prema planu investitora radovi će početi najkasnije za 6 mjeseci i to rušenjem nedovršenog dijela Palasa. Taj posao bi trebao trajati tri mjeseca, a vrijeme za koje bi trebao biti završen projekat je dvije godine, dok glavni projektant hotela naglašava da bi se projekat mogao završti i za 18 mjeseci ukoliko ne bude bilo problema. Inače, vrijednost ovog projekta je oko 40 miliona eura.
Što se tiče samog projekta, novi dio hotela će biti objedinjen sa starim jer je on pod privremenom zaštitom države. Objekat će biti površine 27.500 kvadratnih metara i imaće najviše osam spratova. Donji dio hotela s pješačkom zonom predstavljaće trgovački centar, a gornji nadograđeni dio poslovni centar. Takođe, centar će biti opremljen modernim kongresnim salama što će omogućiti organizovanje velikih seminara i skupova što upravo nedostaje ovom gradu. Stari dio Palasa će se kompletno renovirati unutra dok izvana ništa neće biti dirano.
Što se mene lično tiče, volio bih da ima malo manje stakla, ali i ovako je odlično i biće mnogo bolje nego sada. Uostalom, navedeno je da će biti još nekih "prepravki" projekta, tako da je moguće da se i izgled malo koriguje. Vjerujem da svaki građanin Banjaluke jedva čeka da vidi Hotel Palas završen.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Evo najnovijih vijesti za palas:

Nadograđeni dio hotela "Palas", koji je godinama stajao neiskorišćen, trebalo bi ove godine da dobije novi izgled koji će zajedno s postojećim autohtonim dijelom hotela predstavljati jednu skladnu cjelinu.

- Početak radova, odnosno rekonstrukcija ovog dijela hotela "Palas", trebalo bi da počne krajem septembra ili početkom oktobra, odnosno u posljednjem kvartalu ove godine - rekao je Zoran Njegić, predsjednik Upravnog odbora "Palasa".

Prema njegovim riječima, ova rekonstrukcija predstavljaće rušenje većeg dijela betonskog kostura hotela, dok će se neki stubovi moći iskoristiti u izgradnji novog objekta.

Unknown је рекао...

Veoma lepo. Taj hotel je divna stvar u gradu.

Unknown је рекао...

Nisam dugo bila, pa ne znam da li je hotel na kraju renoviran?