петак, јануар 18, 2008

Petar Pećanac osvojio vrh Afrike-Kilimandžaro

Vjerujem da kada neko kaže Petar Pećanac svi banjalučani znaju tačno o kome se radi. Istina do prošle godine malo njih bi to znalo reći,ali nakon što je 20.05.2007 osvojio najviši vrh svjeta-Mont Everest i postao prvi stanovnik Banjaluke, odnosno čitave BiH kojem je to pošlo za rukom. Šta drugo reći sem veličanstveno. Ono što je zanimljivo jeste da postoji blog koji je pratio pripreme za osvajanje vrha, a naravno i dnevnik osvajanje vrha što toplo preporučujem da pročitate. Nekome bi to možda bilo i ostvarenje svih snova i tu bi stao,ali ne i on. Kako je i najavljivao cilj mu je da osvoji sedam najviših vrhova na svim kontinentima. Sada je jedan korak bliže, jer je juče (17.01.2008.) objavljeno da je osvojio najviši vrh Afrike - KILIMANDŽARO!!! Kako je potvrđeno Petar je osvojio Kilimandžaro (koja je ujedno najviša planina u Tanzaniji i čitavoj Africi ) 13.01.2008. u 06.00 ujutro,navode iz njegovog kluba-PAOK. Kako još navode iz kluba sa Petrom se zbog loših veza nisu mogli čuti,ali on je dobro i već je na putu za Banjaluku.
Sa ovim osvojenim vrhom Pećanac je do sada od ukupno sedam najviših vrhova kontinenata osvojio tri i to: najviši vrh Južne Amerike Akongavu i najviši vrh Azije i svijeta, Mont Everest i naravno najviši vrh Afrike-Kilimandžaro.
Čitajući malo o njemu i njegovom životnom putu,čovjek ne može ništa drugo nego da mu se divi iz sveg srca koliko je toga postigao i kako to sve postiže.
Dovoljno je da vam prenesem ovaj dio teksta,objavljen povodom osvajanja Mont Everesta:
"Samo za pristup području Himalaja potrebno je nepalskoj vladi platiti 10.000 dolara. Čitav poduhvat Petra Pećanca koštao je 80.000 KM. Sredstva su obezbijeđena podizanjem kredita od strane najbližih i članova PAOK-a. Osim toga, Petar je mnogo para izdvojio za opremu koja je koštala više od 6.000 dolara. Za jedan dan Petar je i po 4.000 dolara ostavljao u prodavnicama alpinističke opreme u Americi."
Inače Petar Pećanac se profesionalno bavi i fotografijom, tako da neke njegove fotografije možete vidjeti u kafe baru "DownTown" koje su pretvorene u plakate...
I za kraj, samo još jednom da čestitam Petru na ovom nevjerovatnom poduhvatu....

Нема коментара: