среда, јануар 23, 2008

Počelo formiranje novih drvoreda

Svaka vijest o gradnji u Banjaluci mi je veoma draga,a pogotovo ako ima veze sa ekologijom onda pogotovo. Baš juče čitam u nekim dnevnim novinama kako će Banjaluka ove godine postati bogatija za 1000 novih stabala drveća što je po meni jedna stvarno lijepa vijest. Razlika u odnosu na dosadašnje godine je što se ovde misli na nova stabla, tj komplet nove drvorede a, ne kao do sada samo zamjena uništenih i osušenih stabala.
Ako ćemo svi mi banjalučani biti iskreni nema mnogo toga u gradu po čemu nas svi pamte, ali zato pored prelijepih žena :) pamte nas velikom broju aleja, drvoreda, parkova.... odnosno po zelenilu koje ovaj grad ima. Štaviše, za Banjaluku se kaže da je jedan od "najzelenih" gradova u Evropi što je veoma pohvalno i tako treba i da ostane... Da se mene pita ja bi donio zakon kojim se reguliše pitanje izgradnje novih drvoreda i aleja tako što bi bilo obavezno da se uz gradnju novih ulica i objeka sadi drveće i drvoredi i da se to mora uvrstiti u plan gradnje. Samim tim bi osigurali da sve nove ulice i objekti budu "opasani" drvećem i zelenilom da slučjano ne bismo postali jedan on onih gradova gdje preovladava samo beton. Zbog svega ovoga ova vijest o planu sadnje više od 1000 stabala drveća u gradu i formiranju novih aleja meni je na neki način uljepšala dan,a nadam se i vama. Što se tiče plana za ovu godinu evo šta je objavljeno od strane Odsjeka za odnose sa javnošću:
"" U toku je formiranje novih drvoreda u dijelu Gundulićeve ulice od Ulice Olimpijskih pobjednika do Aleje Sv. Save i na dionici od Srpske ulice do mosta "Venecija".
„Takođe, Ulica Poljskog partizanskog bataljona će pored već formirana dva reda dobiti još dva nova drvoreda na prostoru između saobraćajnice i trotoara. Tako, da će ukupno u ovom mjesecu biti zasađeno 350 bjelogoričnih sadnica i 50 četinara“, kaže Danira Pipić, koordinator za analitiku i odnose s javnošću u Odjeljenju za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja.
Ona je dodala da će četinari biti zasađeni na prostoru između Bulevara cara Dušana, Kralja Petra prvog Karađorđevića, Teodora Kolokotronisa i Zdravka Čelara, kao i u gradskim naseljima.
Planirano je da se u toku 2008. godine zasadi preko 1.000 stabala.
Danira Pipić je podsjetila da je završeno orezivanje stabala na Banj brdu, na kojima su slomljene grane tokom snježnih padavina, kao i da su uklonjena polomljena stabla, a s obzirom na to da je period mirovanja vegetacije - vrši se i orezivanje stabala u naseljima.
Ona je pozvala građane da „svi zajedno posvetimo još više pažnje očuvanju zelenila u našem gradu, jer je Banja Luka oduvijek nosila epitet grada zelenila“.
Podsjećamo, da je u toku 2007. godine čak preko 60 odsto zasađenih sadnica bila zamjena stabala koja su uništena u toku te godine. Materijalna šteta je procijenjena na iznos od preko 70.000 KM, a svakako treba napomenuti i indirektnu štetu nastalu gubitkom godišnjeg prirasta.""
I za kraj sam ubacio nekoliko fotografija drvoreda i aleja u gradu,imena nekih autore imate na fotografijama dok za neke se ne zna ko je autor:)....

Нема коментара: