петак, фебруар 08, 2008

BLIFF-Banjaluka internacionalni film festival

Kao što većina nas zna ove godine će u Banjaluci biti održan prvi Internacionalni Film Festival-Bliff što je stvarno odlična vijest. Pored Kratkofila koji je održan prvi put prošle godine i koji će sigurno biti održan i ove godine sada ćemo imati i još jedan međunarodni filmski festival što će Banjaluku svakako uvrstiti na mapu Evrope što se tiče filmskih festivala
Bliff će biti održan od petka 02. maja 2008. do 09. maja 2008.godine, a banjalučani će u okviru festivala moći pogledati oko 40 dugometražnih filmova, za čije projekcije su predviđene sale multipleksa "Kozara", a za gala promocije jedna od sala Narodnog pozorišta. Posljednjeg dana festivala, koji je ujedno Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, ulicama grada će proći karnevalska povorka pod motom "Plešimo zajedno".. Organizatori ovog festivala su Filmski institut Banja Luka i Taskovski films u saradnji sa Vladom Republike Srpske i gradom Banja Luka. Što se tiče samog progama festivala on je predstavljen na slici ispod.
Kao što možete da vidite program festivala je podjeljen na tri cjelina i to: Filmski program u šta spadaju takmičarski i revijalni program, onda Filmski edukativni programi u šta spadaju razne radionice i treći Popratni program u šta spadaju razni koncerti i izložbe. Kako se navodi u saopštenju patron ovog festivala je renomirani glumac Lazar Ristovski,dok je direktor festivala Irena Taskovski, o kojoj na njihovom sajtu stoji da je: "Filmski producent, profesor na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU) i predavač na Institutu za dokumentarni film u Pragu. Filmsko obrazovanje je stekla na prestižnoj praškoj Akademiji FAMU, a kasnije je magistrirala na Nacionalnoj filmskoj i TV akademiji u Londonu (NFTS). Irena Taskovski je stručnjak u oblasti međunarodne prodaje i distribucije, sa fokusom na filmovima iz Istočne Evrope i balkanskog regiona. Radila je kao skaut - agent za Istočno-evropske filmove za Venecija film festival - Bienale. Producent je nagrađivanih filmova Village B. (Filip Remunda) i Češki San (Vit Klusak i Filip Remunda). Jedan je od prvih organizatora kulturnih događaja u Republici Srpskoj još od 1996. godine."
Ono što je meni posebno privuklo pažnju jeste da je Vlada RS odobrila ovom festivalu milion KM što je stvarno iznos sa kojim se može napraviti jedan veoma,veoma kvalitetan i dobro medijski popraćen festival koji bi mogao parirati nekim poznatijim kao što Sarajevo Film Festival....! Kako su dobiliti toliki iznos od Vlade stvarno ne znam i iskreno nije ni bitno ako bude utrošeno kvalitetno što ćemo naravno vidjeti u maju.
Iskreno se nadam da će festival biti odličan i pozdravljam sve ovakve manifestacije koje obogaćuju kulturni i umjetnički životu u Banjaluci....

Нема коментара: