уторак, мај 15, 2007

Korak dalje....

Ovih dana, tačnije 09.05.2007. Grad Banja Luka tj Administrativna služba napravila je korak više ka ukidanju besmislenih birokratskih prepreka, odnosno u gradu je otvoren "Centar za dozvole". Centar je otvoren pri Odjeljenju za
prostorno uređenje i sama svrha centra jesete da svima onima koji grade omogući lakše dobijenje potrebnih inormacija i dozvola za izgradnju.
Do sada izdavanje dozvola nije bio uopšte lagan posao jer se moralo obraćati na više adresa raznih institucija i komunalnih preduzeća, a samim tim je i proces trajao dosta dugo vremena ( čak se nekada čekalo i do šest mjeseci za određene dozvole).
Sada je to u mnogome pojednostavljeno jer su sve informacije na jednom mjestu. Kako je izjavila Verica Kunić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, primjenom ovog GIS softvera odjeljenje za prostorno uređenje ima sve informacije o jednoj mikrolokaciji u digitalnoj formi,a takođe nove informacije će građani dobiti odmah po ukucavanju broja katastarske čestice u bazu podatka, što će u zavisnosti od usklađenosti informacija i želja investitora podrazumjevati podnošenje ili nepodnošenje zahtjeva za urbanističku saglasnost.
Projekt je realizovan uz saradnju Grada i Projekta upravne odgovornosti (GAP), čiji je direktor Rudi Runko najavio nastavak saradnje sa gradom Banja Lukom.
Ono što je još bitno navesti jeste da se ovaj Centar nalazi u prijemnoj kancelariji Odjeljenja za postorno uređenje broj 19 i da je radno vrijeme svakog radnog dana od 08.00-15.00 časova.

U duhu približavanja grada modernoj Evropi treba navesti da je Grad Banja Luka dobila priznanje - " Evropski otvoreni Grad Bosne i Hercegovine 2007"
Na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana Evrope u BiH upriličenoj u Gračanici, pod nazivom „Bosna i Hercegovina za Evropu“, Evropski pokret u Bi H, uručio je predstavnicima Grada Banjaluke Plaketu „Banjaluka –evropski otvoreni grad Bosne i Hercegovine“.
Više o tome možete saznati na stranici Banjaluka.rs.ba!
I još jedna lijepa vijest koju sam upravo saznao jeste da je Grad Banjaluka tj projekt "Park Petar Kočić" dobio nagradu:
Park Petar Kočić-najuspješnija infrastrukturna građevina u BiH

"Odbor građevinske nagrade CEMEX -a za BiH obavjestio je Administrativnu službu Grada Banja Luke da je ovogodišnju nagradu u kategoriji najuspješnijih infrastrukturnih građevina u BiH dobio prejkat "Park Petar Kočić", čime je omogućeno pravo učešća ovog projekta na međunarodnom izboru najuspješnijih projekata u Meksiku." Nešto više o tome možete saznati ovde! A još da navedem da će
dodjela nagrade biće upriličena u julu.
Lagano koračamo naprijed....

Нема коментара: