уторак, октобар 30, 2007

Uputstvo za primjenu odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina

Odbornici Skupštine grada na 46. zasjedanju održanom 08. oktobra ove godine usvojili su Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina, koja će biti u primjeni od prvog januara 2008. godine.
Prenosim obavještenje povodom ove odluke:
Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Administrativne službe grada Banjaluka, Verica Kunić je pojasnila da se prema ovoj odluci mogu legalizovati bespravno izgrađene građevine na području grada, koje su izgrađene do okončanja aerofotogrametrijskog snimanja, tj. do 18. juna 2004. godine. Podsjetivši da se broj nelegalno izgrađenih građevina u Banjaluci kreće od 15.000 do 20.000, Kunićeva je novinarima naglasila da se u sklopu ove Odluke reprodukovala kompletna politika gradske administracije, te da je ideja bila da se što veći broj nelegalno izgrađenih objekata na terenu, legalizuje.
Ona je dodala da su u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, definisana dva načina legalizacije, odnosno jedno je trajna legalizacija za sve objekte koji su u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom, te privremena legalizacija za objekte koji ne spadaju u kategoriju trajnog zadržavanja. Ona je dodala da je vrlo mali broj objekata koji se neće moći legalizovati, a to su objekti koji se nalaze u užoj i prvoj zaštitnoj zoni vodozahvata, i objekti koji su na aktivnom klizištu. "Postupak legalizacije bespravno izgrađenih građevina pokreće se po zahtjevu ovlaštenog lica, investitora bespravno izgrađene građevine, a rok za podnošenje zahtjeva je šest mjeseci od dana primjerne odluke, nakon čega se gubi pravo na podnošenje zahtjeva", naglasila je Kunićeva.
Ona je istakla da će građanima biti omogućeno da se naknada troškova uređenja uplaćuje u ratama, i to u iznosu od 60 odsto od ukupnog iznosa troškova za planirani objekat na istoj lokaciji, a ukoliko investitor bespravno izgrađene građavine, plaća u gotovini, troškovi naknade iznose 40 odsto od iznosa troškova za planirani objekat na istoj lokaciji. Ona je apelovala na građane - vlasnike nelegalno izgrađenih građevina da od 1. januara naredne godine krenu u aktivnosti i da podnesu zahtjeve za legalizaciju svojih nelegalno izgrađenih građevina.
Gradonačelnik Dragoljub Davidović je naglasio da period do 1. januara treba iskoristiti na upoznavanje građana na Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina na području grada, kao i na pripreme za način prijema ovakvih predmeta. Davidović ističe da prema sadašnjim procjenama o broju nelegalno izgrađenih objekata postoji mogućnost da se dnevno zaprima od 200 do 300 zahtjeva za legalizaciju, zbog čega bi kako on kaže možda trebalo formirati posebnu službu ili odsjek za prijem ovih zahtjeva.
Upravo povodom ove odluke na web stranici Gradske Uprave je postavljeno Uputstvo za primjenu odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina gdje Odjeljenje za prostorno uređenje i Odjeljenje za inspekcijske poslove Administrativne službe Grada, povodom usvojene Odluke, upozoravaju vlasnike bespravno izgrađenih građevina da su dužni poštovati zadate rokove i preceduru za legalizaciju.
U skladu sa tim građani mogu da downloaduju sledeće dokumente(pdf format) i više se informišu :
- Odluka o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina
- Uputstvo za primjenu Odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina na području Grada Banjaluka
- Zone gradskog građevinskog zemljišta.....

3 коментара:

Анониман је рекао...

Svaka čast majstore...

Анониман је рекао...

odlicno uradjeno,sve pohvale !!!

pronasao sam sve sto mi je potrebno na ovoj stranici!!!

Анониман је рекао...

koliko sam uspio pregledati strane sa ovom tematikom,sve su sa starim datumima.Cudite se sto je odziv slab,pa jos ste skupi.Cime ste to pocastili nas borce iz Banja luke a nismo izbjeglice.