петак, мај 25, 2007

Znači naš jezik ne vrijedi ništa?!

Danas mi je stvarno prekipilo! Ono što mi je svako jutro obavezna i opuštajuća stvar je da odem u omiljeni kafić kod prijatelja, sjednem i naručima kaficu, a onda lagano krenem da listam štampu. Redom Glas Srpske, Nezavisne, Blic (izdanje za RS), Sport...i stvarno uživam u tome.
Ono što me odavno već nervira jesu oglasi na Engleskom jeziku , uglavnom od "inostranih" kompanija ili bog zna kakvih međunarodnih organizacija. Međutim ono što je stvarno prevršilo svaku mjeru jeste da su i neke naše firme počele oglase,tendere,izvještaje objavljivati na engleskom.
Stvarno mi nije jasno da se to radi, pa zar se materni jezik ne poštuje nimalo??? Nisam upoznat,ali vjerujem da nema nekih određenih zakonskih akata koji bi zabranili korištenje stranih jezika u javnim oglasima, konkursima i slično.

Ajde što nas "tjeraju" da znamo engleski da bi dobili posao, ali još da moram u svojoj zemlji čitati konkurse na engleskom je stvarno previše.
Baš me zanima da li će neka kompanija objaviti nekakav konkurs na engleskom u Njemačkoj,Austriji,Francuskoj.......?! - možda nešto o tome više znaju naši :) ljudi koji žive u zapadno evropskim zemljama?
Eto,ispade da je ovaj post stvarno "hate", ali ne mogu da vjerujem da svi mi zanemarujemo (srpski,hrvatski,bošnjački) svoj jezik, samo da bi bili "više evropski ili svjetski" što je stvarno žalosno
Definitivno bi trebali da se ugledamo na francuze...
I još samo da se ogradim, ovo nije post koji vam govori da ne trebate znati engleski ili neki drugi svjetski jezik, čak naprotiv. Svi bi trebalo da znaju barem još jedan jezik pored svog jer je to i neophodno,a ako ništa drugo korisno. Ovo je post koji vam govori da svi trebamo čuvati i njegovati svoj jezik, ma koji on to bio....

3 коментара:

Анониман је рекао...

E pa to ti je ona politika, moraš znati engleski perfektno, odnosno ako ne možeš da pročitaš oglas onda nema šta da tražiš na tom konkursu.
Prota

Анониман је рекао...

Oglasi na engleskom su sasvim normalna stvar u svim zemljama Evrope a i sire. To su uglavnom oglasi za poslove u multinacionalnim firmama gdje je radni jezik engleski ili se veoma mnogo koristi.
Z

ACO је рекао...

Ne sporim ja činjenicu da neko zahtjeva poznavanje engleskog jezika, ali isto tako ne može on meni u mojoj zemlji postavljati oglase na svom jeziku. Fino se postavi oglas i zahtjeva poznavanje enegleskog pa onda ideš na testiranje da provjere to znanje.
Uostalom dosta tih oglasa traži radnike za radna mjesta gdje ti engleski treba veoma malo...