среда, август 29, 2007

Konkurs za stipendije fonda "Petar Kočić"

Kao i svake godine u ovo doba fond "Petar Kočić" će raspisati konkurs za stipendije za učenike osnovnih i srednjih škola kao i studente. Kako se navodi na oficijalnom sajtu Gradske uprave pravo na stipendiju imaju: učenici i studenti -djeca palih boraca, ratnih vojnih invalida I,II, III, i IV grupe, djeca civilnih žrtava rata i civilne žrtve rata, učenici i studenti koji su izrazito marljivi i postižu natprosječne rezultate. Osim njih pravo na stipendiju imaju i učenici i studenti bez oba roditelja, kao i oni bez roditeljskog staranja, te djeca samohranih roditelja i učenici i studenti, osobe sa invaliditetom koji su korisnici prava na tuđu njegu i pomoć, utvrđenog rješenjem Centra za Socijalni rad Banja Luka. Stipendija iz Fonda ,, Petar Kočić“, nije namjenjena za postdiplomce, već samo za redovne studente osnovnog studija.
Kako se još navodi,osnova četri uslova koja- moraju ispuniti budući stipendisti su: da studenti imaju prijavljeno prebivalište u Banja Luci, najmanje četri godine prije podnošenja zahtjeva, da ne ostvaruju pravo na stipendije drugih davaoca, da ne pohađaju upisanu srednju školu ili smjer fakulteta van Grada ili neku privatnu školu ili fakultet i da učenici završnog razreda upišu najkasnije u roku od dvije školske godine prvi put prvu godinu fakulteta.Sredstva za za stipendiranje učenika u Fondu ,,Petar Kočić“, izdvojena su u budžetu Grada u iznosu od 1.450.00,00 KM. Stipendije za učenike iznosi 70 KM, za studente prve i druge godine studije 100 KM i za studente treće i četvrte godine 130 KM. Svi učenici i studenti koji ispunjavaju propisane uslove i koji blagovremeno konkurišu, ostvariće pravo na stipendiju.Ovaj fond već nekoliko godina stipendira mnogo učenika i studenata u gradu što je veoma pohvalno, ali isto tako trebalo bi svake godine da se povećava iznos stipendije jer sa ovim iznosom malo toga može da se priušti za potrebe školovanja. Tačan datum izlaska konkursa nije obavljen, nego je samo rečeno da će biti obavljenj krajem avgusta što znači da bi trebalo biti u narednih nekoliko dana.

Isto tako u susretu novoj školskoj godini gradska uprava je preduzela nekoliko aktivnosti u cilju bezbjednijeg početka nove školske godine i to:U zonama osnovnih škola, završeno je obilježavanje horizontalne i vertikalane saobraćajne signalizacije kao i sanacija javne rasvjete u školskim dvorištima. Postavljanjem dva nova semafora kod osnovne škole ,,Stanko Rakita“ u Vrbanji i osnovne škole ,,Branislav Nušić“ u Srpskim Toplicama, koje će gradonačelnik Dragoljub Davidović svečano pustiti u rad u ponedjeljak 3.septembra, biće pojačana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, posebno učenika ovih škola.U cilju edukacije najmlađih učesnika u saobraćaju pripremljen je i poklon paket za đake prvake sa brošurama, fluroscentnim prslukom i oznakama te saobraćajnim bukvarom.U
sklopu organizovanih aktivnosti, za djecu poginulih boraca Grad je obezbjedio po 100 KM za nabavku knjiga, čija je podjela počela u ponedjeljak 27. avgusta ove godine.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Da li apsolventi imaju pravo na stipendiju?