петак, август 03, 2007

Strategija razvoja grada do 2015 - Moderna Banjaluka

Na konferenciji za novinare održanoj 31. jula ove godine zamjenik gradonačelnika i koordinator na izradi Strategije razvoja grada, Jasmin Komić i predstavnici Konzorcijuma za izradu Strategije, Radovan Rodić i Damir Miljević izjavili su da aktivnosti na izdradi važnog dokumenta - Strategije razvoja grada Banjaluka u periodu 2007.-2015. godine teku predviđenom dinamikom.
Kako je navedeno, na sjednici Skupštine grada održanoj 19. juga ove godine usvojena je socioekonomska i SWOT analiza koje su fokusiranje na sagledavanje dostignutog nivoa privrede, socijale, infrasutrukturne,prostorne i organizacione razvijenosti grada, sa posebnim naglaskom na aspekte efikasnosti i efektivnosti upravljanja gradskim funkcijama, sa krajnjim ciljem uočavanja ključnih snaga, slabosti, šansi i prijetnji u razvoju grada do 2015. godine. Najavljena je treća faza izdrade Strategije, koja je po mom mišljenju i jedna od najvažnijih jer podrazumjeva aktivno (masovno) učešće građana Banja Luke u definisanju vizije i osnovnih prioriteta razvoja. Dakle, od septembra ove godine anketiraće se više od 6000 građana direktno dok će građani svoje učešće moći uzeti (vjerovatno po prvi put) i putem interneta, tačnije na oficijalnoj stranici grada na ovom "Linku".Takođe tu možete preuzeti dokumente: "Usvojena SWOT analiza", "Vizija grada do 2015.", "Operativni plan izrade strategije razvoja".
Osim toga, o viziji i prioritetima razvoja razgovaraće se na devet fokus grupa, i to grupa mjesne zajednice,mladi, te grupa eksperti, civilni sektor, privrednici, javnka komunalna preduzeća, zaštita životne sredine, kultura i na devetoj fokus grupi - sport.
Ono što je isto tako veoma važno jeste da je analiza pokazala da Banjaluka raspolaže respektabilnim razvojnim resursima, kako ljudskim, finansijskim,prirodnim, privrednim tako i infrastrukturnim što joj daje realne osnove da do 2015 godine dostigne viši nivo razvijenosti - čemu i teži. Možda malo i preoptimistično,ali kako koordinatori strategije navode "Banjaluka raspolaže sa respektabilnim razvojnim resursima i ima realne šanse da uskoro postane sjedište različitih međunarodnih organizacija, institucija i poznatih svjetskih kompanija" tako da se može očekivati da će jedan dio strategije biti privlačenje evropskih i svjetskih kompanija kao i međunarodnih organizacija što je svakako pohvalno.
Ono što se definitivno na kraju može zaključiti jeste da je Banjaluka jedan od rijetkih gradova koji želi tačno da odredi u kojem pravcu želi da ide, na čemu da se razvija, na čemu da više radi, kako da ispravi uočene nedostatke, otkloni slabosti grada što će u mnogome unaprijediti razvoj i perspektivu grada. Isto tako veoma važno je učešće samih građana u ovoj trećoj-završnoj fazi što je ujedno i poziv svima da se priključe izradi jednog od najvažnijih dokumenta u istoriji ovog grada!

1 коментар:

ACO је рекао...

Samo da dodam su na www.banjaluka.rs.ba ubacili "pop-up" putem kojeg možete učestvovati u anonimnoj anketi o strategiji razvoja grada do 2015
Ovo navodim jer vjerovatno kao i ja imate neki pop-up bloker pa da ga deaktivirate na banjaluka.rs.ba da biste mogli učestvovati u anketi