субота, јануар 26, 2008

Glas Srpske prodan Nezavisnim Novinama

Vlada Republike Srpske je prije nekoliko dana konačno riješila sagu o prodaji "Glasa Srpske" i prihvatila ponudu konzorcijuma "Nezavisnih novina" i "Integral inžinjeringa" za kupovinu državnog udjela u tri preduzeća iz sastava "Glasa srpskog", po cijeni od 3,8 miliona maraka.
Definitivno ova cijena je iznenadila vjerujem i Vladu, radnike, sve građane jer je poznato da Glas i ne posluje baš najbolje tj posluje veoma loše sa procjenjenim gubicima od nekih 5 miliona maraka. Vjerovatno da je ova cifra i viša,ali to će biti briga novih vlasnika.
Ono što je posebno zanimljivo jeste sama vijest o potencijalnim kupcima koji su se prijavili na tender, a to su već spomenuti konzorcijum "Nezavisne Novine" i "Integral Inžinjering" i Sarajevski "Avaz". Nezavisne su direktna konkurencija dok Integral do sada nije ima veze sa novinsko/izdavačkom djelatnosti jer se manje više bave građevinarstvom. Što se tiče Avaza oni su trenutvno (valjda) najveća novinska kuća u BiH. Međutim prvo što je prostrujalo u narodu jeste da će jedne "Bošnjačke" novine kupiti najveće "Srpske". :).
Kako je objavljeno prve ponude za Glasu su bile: konzorcijum „Integral inženjering - Dnevne nezavisne novine“ ponuda 1,1 milion KM i istu sumu za investicije i 24 novih radnih mesta, dok je „Avaz roto press“ ponudio 630.000 KM, investiciju od 1,45 miliona KM i zapošljavanje još 13 novih radnika u narednih pet godina. Kako je Investiciona Banka od ponuđača tražila da poboljšaju ponude Nez/Integ. su ponudile i konačno 3.8 miliona maraka i zadržavanje 365 zaposlenih i u predstojećem petogodišnjem periodu zaposlenje još 24 radnika, a u naredne tri godine investiranje 4,35 miliona maraka, dok Avaz nije poboljšao ponudu smatrajući da je Glas ne vrijedi više. Sa ovom kupovinom konzorcijum je postao vlasnik tri preduzeća i to: 49 odsto državnog kapitala u preduzeću „Glas Srpske“ i 62 odsto državnog kapitala u „Glas srpski - grafika“ i „Glas srpski - trgovina“.
Iskreno prvo sam pomislio da u ovom konzorijumu većinski vlasnik Integral dok su Nezavisne tu da bi se ispunio uslov da se preduzeće mora baviti izdavačkom djelatnosti u predhodnih nekoliko godina. Međutim objavom da su nezavisne većinski vlasnik sa 90% djela dok Integral ima samo 10% očigledno je da je situacija potpuno drugačija. Nešto razmišljajući jedino što mi pada na pamet je da Nezavisnim treba štamparija koja mi se čini nešto modernizova, i da im treba lanac kioska na atraktivnim lokacijama koje Glas posjeduje. Naravno zanima ih i tržište koje Glas ima, pogotovo u Republici Srpskoj jer su jedine novine koje se štampaju na Ћирилици. Što se tiče Integrala tu mi ne pada ništa na pamet sem lokacija na kojoj se glas nalazi s obzriom da je blizu centra Banjaluke što je veoma pogodno za izgradnju poslovnih/stambenih objekata što je i djelatnost Integrala.
U svakom slučaju vjerujem da su radnici najsrećniji jer sadašnja situacija gdje je Glas u dugovanjima, gdje su im plate stvarno mizerne, uslovi rada loši sigurno im nije išla na ruku, ali sada postoji realna mogućnost da stvari krenu na bolje.
Vidjećemo šta biti sa Glasom u narednom periodu.....

3 коментара:

Анониман је рекао...

Izgleda da novi diktaror raste u srcu Evrope. Vrijeme je da siromasni narod malo razmisli o ekonomskoj situaciji.

Za sada anoniman

Анониман је рекао...

Ne razumijem te, pojasni :)

Анониман је рекао...

Ono sto je moj anonimni imenjak htio da kaze da ovakvim razvojm dogadjaja imamo jednoumlje u medijima.
pod sapom istog covjeka..pardon, diktatora.

drugi anonimus