среда, август 08, 2007

Hipodrom Banjaluka

Trenutna situacija u Banjaluci što se tiče konjičkog sporta je mrtvo ime na papiru. Prema mojim saznanjima ukoliko ste ljubitelj jahanja trenutno u gradu možete jahati samo u mjestu Klašnice (ako se ne varam) i to na privatnom imanju gdje vlasnik ima malu ergelu konja koje možete "iznajmiti" po satu. Međutim, kako sada stvari stoje ipak bi se mogle dogoditi krupne promjene u narednom periodu, čak po nekim najavama veoma skoro.
Negdje krajem proljeća, tačnije u aprilu uprava grada je predvidila lokaciju za Hipodrom (konačno) i to prema prostornom planu Česma - Mađir. Kako navode iz uprave Hipodrom Doo Banjaluka još samo se čeka zeleno svjetlo od Gradske uprave da bi se počelo sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa kako bi konačno počela realizacija projekata. Za one koji nisu upoznati dugo vremena se priča o gradnji hipodroma u banjaluci, i za to vrijeme predlagane su mnoge lokacije kao što su Manjača, mjesto Ivanjska u podnožju planine Kozare.
Konačna odluka je ipak pala na Česmu-Mađir, mada kada navode iz Konjičkog kluba i Hipodroma Banjaluka u mjestima Medeno polje i Verići (kod ivanjske) na prostoru od 60 hektara predviđena je izgradnja centra za konjarstvo, zatim za obuku konja za konjičku policiju i oružane snega, te centra za muzne kobile i pansion za konje. Pored toga planirana je i gradnja restorana nacionalne kuhinje i drugih ugostitetljskih objekata, te naravno kladionice. Kako još navode, za početak je obezbijeđeno oko 18 grla, s tim da bi četiri bila za fijakere, a ostali za jahanje.Osim jahaonice, staze za preponsko jahanje i škole jahanja za djecu i omladinu, postojalo bi i terapijsko jahanje gdje je već postignut dogovor s rehabilitacionim centrom "Dr Miroslav Zotović"
Pored toga svega iz konjičkog kluba ističu da su stvoreni svi uslovi za uvođenje fijakerske linije na relaciji Srpske Toplice - Trešnjik i Centar - Trapisti. U tom slučaju mijenjao bi se režim sabraćaja. Za početak svega ovoga planira se postavljanje nadstrešnice na Trešnjiku gdje će biti nekoliko konja za terensko jahanje.
Svi ovi projekti ukoliko bi bili realizovani uveliko bi poboljšali sportski i zabavni život Banjaluke, a ujedno grad učinile zanimljivijim za turiste kojih je u gradu iz godine u godinu sve više.
Koliko su ljudi iz Konjičkog kluba Banjaluka angažovani u poslednje vrijeme govori i činjenica da su počeli zagovarati izgradnju sojeničkog naselja (sojenice) na adi u Česmi. Prema njihovim riječima to bi bio centar zabave, kulturnih dešavanja i razmjene svega pozitivnog za mlade. Tu bi mogli boraviti svi đaci i studenti, te drugi turisti, koji bi imali priliku da ostanu duže i pobliže upoznaju Banju Luku i njenu okolinu. Jedna od prednosti sojeničkog naselja jeste jeftin smještaj za mlade i studente tkz. hostel koji trenutno nedostaje gradu. Isto tako na adama zabava i kulturni život ne bi nikome smetao 24 sata na dan što bi imalo ogroman interes kod omladine, Takođe to bi bila dobra šansa za porodični bizis.
Na kraju jedni mogu zaključiti da bi ove projekte trebalo maksimalno ubrzati jer ovako nešto je upravo potrebno Banjaluci u svim aspektima, od kluturnog, zabavnog, sportskog do turističkog.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Odlicno. Tako nesto i treba ovom gradu!